Ex-Escobar Porsche 911 RSR kost een vermogen

Je moet zo ongeveer zelf een drugsimperium opbouwen, wil je deze Porsche kunnen betalen.

Raceliefhebbers zullen zich wellicht ergeren dat deze auto overal bestempeld wordt als de auto van Escobar. Deze Porsche zou je namelijk ook aan kunnen merken als de auto van Emerson Fittipaldi. Dat neemt echter niet weg dat het Escobar-verhaal deze auto, die nu te koop staat, nog een stukje interessanter maakt.

Om even met Fittipaldi te beginnen: hij reed met deze auto de IROC, de International Race of Champions. Deze competitie was niet zo internationaal als de naam doet vermoeden. Het was vooral een Amerikaanse aangelegenheid, met een Amerikaans concept, hoofdzakelijk Amerikaanse coureurs en Amerikaanse auto’s. Met uitzondering van het eerste seizoen, dat bestond uit drie races in ’73 en ’74. Toen werd er namelijk in Porsches gereden.

Alle deelnemers waren kampioenen en racewinnaars uit diverse raceklasses die in dezelfde auto om de titel streden. Die auto was in het eerste seizoen een Porsche 911 RSR. Onder de deelnemers was ook Emerson Fittipaldi, die op dat moment één F1-wereldkampioenschap op zijn naam had geschreven. De Braziliaan zou later in 1974 zijn tweede en laatste Formule 1-kampioenschap in de wacht slepen, maar in de IROC moest hij het afleggen tegen de Amerikanen. Dat neemt niet weg dat dit de Porsche 911 RSR is waar Emerson Fittipaldi in geracet heeft.